
Bioscoop Astoria in haar volle glorie
Theater Astoria bestaat bijna honderd jaar. Gedurende deze periode heeft het gebouw verschillende bestemmingen gehad. Hoewel het is ontworpen als theater-, concert- en toonzaal wordt in 1947 de functie van bioscoop hieraan toegevoegd.
Verbouwing
In 1947 wordt Zaal Beskers uitgebreid met een bioscoopfunctie. Omdat het gebouw is ontworpen als theater-, toon- en concertzaal, is een verbouwing noodzakelijk. Op de tweede etage wordt een ruimte omgebouwd tot projectieruimte en in de zaal worden verschillende muren aangebracht om ruim vijfhonderd bezoekers in goede banen te kunnen leiden naar hun zitplaats. Om de bioscoop voldoende te kunnen verduisteren worden alle raampartijen dicht gemetseld. Jaren later worden ook de buitenzijden van de ramen bedekt met platen. Gedurende vele jaren zorgt dit voor een doffe en gesloten aanblik van het gebouw. Noemenswaardig is echter dat juist deze ingrepen erop hebben toegezien dat de meeste authentieke glas-in-lood-ramen behouden zijn gebleven.
Projectieruimte
Op de tweede etage van de bioscoop bevindt zich de projectieruimte. Een kleine stenen trap leidt tot een intieme ruimte met een groots karakter. Twee grote betonnen blokken op de vloer vormen de sokkels voor de gietijzeren frames van de filmprojectoren. Door kleine vierkante gaten in de muur schijnt het licht van de projectoren op het filmdoek, dat zich tientallen meters verderop boven de bühne bevindt. Tijdens de restauratie in 2019 is de ruimte weer in ere hersteld, naar de bouwtekeningen uit 1924. Nu doet deze ruimte dienst als VIP Loge, waar genoten kan worden van een prachtig panoramisch uitzicht over het gehele theater.
Bioscoop
De eerste film die in Bioscoop Astoria wordt getoond is de avonturenfilm 'De zoon van Monte Cristo', maar ook 'Some Like it Hot' met Marilyn Monroe passeert de revue in Bioscoop Astoria. In de pauze kan een ijsje of snoep worden gekocht. Regelmatig mag Theater Astoria oud-bezoekers ontvangen van Bioscoop Astoria, die warme herinneringen delen over deze tijd. Ter ere van de rijke geschiedenis van Theater Astoria staat op de eerste etage van het theater een filmprojector uit 1924 van de firma Ernemann. De 180 centimeter hoge en 130 centimeter lange projector weegt ruim tweehonderd kilogram. Vandaag de dag bestaan nog maar weinig filmrollen die afgespeeld kunnen worden op dergelijke projectoren. Reden hiervan is dat deze filmrollen, na vertoning, werden vernietigd om ongecontroleerde distributie te voorkomen. Een andere referentie naar deze periode kan worden aangetroffen op de toonbank. Hier schittert de originele telefoon die jarenlang dienst deed als intercom tussen de filmoperateur en de kassabediende.
Maatschappelijke verandering
Medio jaren zestig van de vorige eeuw ontstaan uitdagingen voor de bioscoopbranche. Zowel interne problemen - zoals financiering, exploitatiemethoden en het distributiestelsel - alsmede externe problemen - zoals structurele veranderingen in de vrijetijdsbesteding en de opkomst van nieuwe ontspanningsmogelijkheden - zorgen ervoor dat het bioscoopbezoek als gewoonteverschijnsel voor een groot deel verdwijnt. Een voorbeeld van een nieuwe ontwikkeling die een uitdaging vormt voor de bioscoopbranche is de televisie, die uitgroeit tot een massamedium en in 1961 al in een miljoen Nederlandse huiskamers te vinden is. Ten gevolge van de maatschappelijke veranderingen wordt eind jaren zestig de laatste film gedraaid in Bioscoop Astoria.
Publicatie: theaterastoria.com
Datum publicatie: 6 september 2020
Tekst: redactie Theater Astoria
Foto: PR Theater Astoria
ANDERE BERICHTGEVING